söndag 4 juli 2010

Homo Kemikus Syntetikus

De senaste fyrtio, femti åren har en rad nya kemikalier tillkommit i vår närmiljö. De flesta är skapade av människan och främmande för levande organismer. Ohälsotillstånd som Alzheimers, fetma, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, bröstcancer, astma och allergier har ökat explosionsartat under senare år. Risken för ett svenskt barn att drabbas av allergi har på hundra år ökat från en till 40 procent. Det är också fastställt att fortplantningsförmågan hos människor och djur i de industrialiserade länderna minskat drastiskt. Antalet spermier i mannens sädesvätska har minskat med upp till 50 procent de senaste fem decennierna. Kemikalier i närmiljön tros ligga bakom detta. Fler och fler vetenskapsmän varnar för att vi utsätts för ett gigantiskt biologiskt experiment.
Nästan alla är vi medvetna om att vi påverkas av det vi äter och många vill att maten ska vara fri från bekämpningsmedel o dyl. Men det är inte lika känt att möbler och kläder är fullproppade med kemikalier, och att hälsofarorna med det vi inandas förmodligen är större än med det vi stoppar i oss.
Med boken Impotensmadrassen vill författaren och journalisten Monica Kauppi göra oss medvetna om de här hälsoriskerna. Hon har i femton år skrivit artiklar om farorna med kemikalier, tungmetaller, tandmaterial etc, och hon har medverkat i EU-utredningar och statliga dito.
Vanliga kemikalier i vår miljö kan ge skador på i stort sett hela kroppen såsom ex hjärta, hjärna, blod, psyke. Kontrollerna är i princip obefintliga och konsekvenserna helt outredda. men många ämnen ackumuleras i våra kroppar och förs vidare till foster och våra barn, som förstås är betydligt känsligare än vuxna.
Den som vill kan också läsa mer på Monica Kauppis websida www.kemikaliedetektiven.se.
/leif

1 kommentar:

AnnaJ sa...

Usch jag tycker det är skrämmande, det känns som att det är så svårt att undvika alla ton kemikalier som man kommer i kontakt med. Men låter onekligen som en viktig och intressant bok!