tisdag 27 juli 2010

Vägar utan nåd

Vägar utan nåd är den tredje fristående delen om Alexandra som utsatts för incestuösa övergrepp. Författare är Anna Mattsson och sviten inleddes med Alexandras rum och fortsattes med De ensammas hus.
När den tredje delen inleds så går hon tredje året på gymnasiet och rättegången mot styvpappan som förgripit sig på henne sedan hon var elva år är avslutad.
Alexandra hoppas att nu ska hon äntligen få bli som alla andra ungdomar som vågar ta plats och för ett eget liv helt och fullt.Hon blir medveten om att hon dras till flickor. Det medför en del avståndstaganden från omgivningen och i sitt sökande efter kärlek möter hon avvisanden och förödmjukelser.
Ljuset i mörket är skolkuratorn Solveig.Med henne kan Alexandra prata om de fruktansvärda övergrepp som begåtts mot henne. Solveig hjälper henne också att förstå och acceptera sin sexualitet. Kuratorn tipsar henne om böcker om homosexualitet som hon lånar på biblioteket, och sedan slukar.
Så småningom kommer Alexandra i sitt sökande efter en identitet till teatern och där börjar hon tro att det trots allt ska finnas en plats i livet för henne.
Trots att den här romansviten bitvis är oerhört skakande, nästan outhärdlig så är den hoppingivande, och det är ett fullödigt psykologiskt porträtt skapat av en lysande prosaist.

Låna Anna Mattsson böcker i Gotlib.
/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för bra tips!