onsdag 7 juli 2010

Spöket på Canterville

Jag var i Dublin nyligen och besökte minnesstatyn över Oscar Wilde som står i kanten av Merrion Square Park. Påminnelsen av denna författare och hans tragiska historia gjorde att jag var tvungen att läsa någon av hans verk igen. Det blev en av mina favoriter; Spöket på Canterville. Det är en berättelse från 1887 och handlar om den amerikanska familjen Otis som flyttar in i ett slott på den engelska landsbygden där det sägs att det spökar. Spöket är slottets tidigare ägare Lord Canterville och han blir upprörd över att familjen Otis inte tar hans existens på allvar, vilket naturligtvis får vissa konsekvenser… Boken är mer roande än skrämmande även om den handlar om ett spöke. Vill du hellre läsa om Wildes spännande och skrämmande liv och verk så finns det flera bra biografier. Kolla här.

Wilde är känd för sina citat. Bredvid statyn som du ser på bilden, finns två pelare med statyer och Wildecitat. Om du inte har vägarna förbi Dublin kan du istället kolla in hans citat på
Wikiquote.

/Anna

2 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt, livet hans var spännande o skrämmande. Fruktansvärt att åka i fängelse för att älska någon av "fel" kön.

Anonym sa...

Läste den längesedan, men den var ruggig. I klass med Shelley och Poe. Minns ett porträtt som rörde sig (brr..) och att spöket var 300 år? Bara det!