onsdag 17 november 2010

Hungerspelen - slutet


Den avslutande delen i Suzanne Collins succétrilogi Hungerspelen heter Revolt. Serien inleddes med Hungerspelen och fortsatte med Fatta eld. I en nära framtid är Amerika en totalitär diktatur och regimen styr med järnhand och manifesterar sin makt med en sällsynt grym dokusåpa där 24 pojkar och flickor slåss på liv och död tills bara en återstår.
Katniss har som segrare i spelen blivit en symbol för upproret mot diktaturen och rebellerna vill utnyttja henne för sin sak. Hon tvekar, vad hon än väljer så kommer många människor att dö.
Det råder fullt inbördeskrig och alla medel anses tillåtna. Civilbefolkningen offras hänsynslöst. Hela kriget direktsänds i TV. Upprorsmakarna har en spelledare som styr kriget och ser till att det blir rätt bilder i rutan. Motvilligt går Katniss med på att låta sig användas som propagandasymbol. Men vem är vän och vem är fiende?
Det är spännande och välskrivet, men jag tycker att den här sista delen inte är lika bra som de två första. Men dom var å andra sidan riktigt, riktigt bra. Frågor väcks om vem som egentligen är god eller ond? Hur ska vi kunna veta vad vi ska tro på? Vad är rätt för en själv?

Låna böckerna i Gotlib.
/leif

2 kommentarer:

Melissa sa...

Leif, jag visste inte att du läste ungdomsböcker. Hungerspelen är bra och spännande och väcker många frågor. Jag har inte hunnit läsa sista delen än. Vi får vänta på filmen nu.

Maria

Jag har skrivit om Hungerspelen på ungerska:
http://melissaofficinalis.blogspot.com/search?q=hungerspelen

Anonym sa...

Säg nåt som Leif inte läser! Tycker du bloggar om allt mellan himmel och jord och allt därutöver och under :)