onsdag 12 januari 2011

Historien om Kal P Dal

Det var något speciellt med Kal P Dal. Det vet väl alla som är över fyrtio. Men vad var det som var så speciellt? Biografin "Raka rör historien om Kal P Dal" av Jeanette V Rosengren och Peter Dahlqvist ger några ledtrådar på vägen. Boken är upplagd kronologisk och ett stort antal personer är intervjuade i boken . Över huvud taget är boken en lyckad produkt, välskriven och med många välvalda fotografier och bildmontage. Genom de många olika personer som intervjuas träder en komplex person fram.
Frågan är vad man har för behållning av boken om man inte är Kal P Dal fan. Jag läste boken, inte för att jag lyssnade på Kal P Dal där och då utan för att jag var på jakt efter att hitta något om vad som är speciellt med det speciella. För det handlar inte alltid om talang för det mätbara. Att ha Det är kanske olika från fall till fall, men i Kal P Dals fall var det nog hans stora språkfärdighet, tron på den egna förmågan och att han så energiskt utan tvivel saluförde sitt eget unikum.

Boken är också intressant som tidsdokument. Historien till Kal P Dal ger en motbild till det utslätade artisteriet, Idolandet och allt som når fulländning utan särskild lyster. Att påstå att det var bättre förr är förståss rent nys. Men det var annorlunda. Trots sitt unikum och sin förmåga att domptera en svårflirtad raggarpublik och många andra publiker också för den delen så slutade Kal P Dal som radiopratare för Skånepartiet. Hans program var offantligt populära men gav honom inte som han önskade ett jobb på Radio Malmöhus, istället dog han 35 år gammal i en hjärnblödning. Ja dött hade han förmodligen och sorgligt nog gjort ändå, eftersom han drabbats av en genetisk åkomma, men karriären som rockartist höll i alla fall inte. Och slutet blev bara fel. Varför?

Boken ger många möjligheter till reflektioner om nu och då, blandat med inblickar från intervjuer med många av de personer som fick insyn i detta skånska rock´n roll liv som Kal P Dal levde. Det blir en bra helhet och man kan inte annat säga att boken är lyckad, välskriven och hur gedigen som helst. Ett rikt material, full av historier som jag skulle vilja skriva om här och nu men ni får läsa själva istället.

Den finns att låna här
/Karin

Inga kommentarer: