söndag 16 januari 2011

Lilits återkomst


I diktsamlingen Lilits återkomst hämtar den libanesiske poeten Joumana Haddad den mytologiska urtidskvinnan till vår egen tid. Lilit förekommer i de flesta kulturer och anses vara den första kvinnan, skapad jämbördig med Adam. Enligt författaren pågår i varje kvinna en kamp mellan Eva och Lilit, och i varje man finns en konflikt mellan längtan efter Eva och åtrån efter Lilit.
Den här diktsamlingen är febrigt intensiv med en gränsöverskridande poesi som sjuder av erotik .Författaren vill spränga formerna, befria sig från historiens grepp och återerövra språket. I dikterna komprimerar hon motsatser till katakres. Paradis och helvete smälter samman. Det är en hyllning till sökandet, längtan och irrandet.
Ett exempel ur dikten "Lilit berättar om Lilit";

Flöjten spelar mellan mina lår
Floderna av vällust
Hur skulle de kunna annat än svämma över
när månen särar mina blinda läppar

Hennes senaste bok (som jag ännu inte lyckats få tag i) heter Jag mördade Scherazade - bekännelser från en ung arg arabisk kvinna. I den anklagar hon sina arabiska systrar för att inte göra tillräckligt för att kämpa för sina fri och rättigheter. Själv ger Jouman Haddad som ett led i den kampen ut tidskriften Al Jasad ( Kropp på arabiska). Just kroppen är tabu i arabvärlden idag, och hon vill synliggöra den, och sexualiteten, igen.
Det här är det första av hennes verk som har översatts till svenska. Hon har gett ut en handfull diktsamlingar, och hon har vunnit ett flertal internationella litterära priser. Dessutom är hon kulturredaktör på dagstidningen Al Nahar.
Låna boken här.


/leif

Inga kommentarer: