måndag 17 oktober 2011

Bilderbokcirkeln läste Snäll

Vid vår första bilderbokscirkel läste vi Snäll av Gro Dahle och Svein Nyhus (Daidalos 2008. Till en början diskuterade vi att det är en ganska ovanlig bilderbok och att språket är väldigt speciellt. Vi var överens om att det märks att Gro Dahle är poet eftersom texten är skriven på vers. Det är en bok med många ingångar. I ett sådant här forum är det svårt att återberätta allt som kom fram under vår 1,5 timma långa chatt. Så vad jag skriver här är ett litet urval.

Boken som handlar Lussi, en flicka som är så snäll och skötsam, att hon nästan inte märks och en dag så åker hon in i tapeten:


"Men Lussi satt fast inne i väggen,
och när hon skulle ropa
kunde hon inte.
För orden satt fast i rösten.
Och rösten satt fast i munnen.
Och munnen satt fast i den glada minen.
Och den glada minen kunde bara le"

Tillsist kommer hon ut ur väggen igen och då har hon blivit en friare och starkare flicka, som också lyckas befria andra flickor som fastnat i tapeten av samma skäl. Hon befriar också sin gammelfarmor.

Vi pratade om att den inte är en särskilt enkel bilderbok. Men att det är viktigt att finns böcker barn med lite större utmaningar. Bildspråket är spännande och en bakgrund till Lussi är samma , när hon kommit ut ur tapeten och skriker att det får vara nog och lite senare i berättelsen då hon står smutsig och petar sig i näsan. i Bakgrunden är en klocka, vars visare har flyttat sig, en man som sopar upp en odefinierbar boll (kanske cement?) och tidningspapper En pojke som leker med del av bollen. Vad är detta? Är det cementen som lossnat när Lussi tagit sig loss ur tapeten? Är det samma klump som finns på första uppslaget?

Vi var också överens om att det är ganska läskigt och har vissa saker gemensamt med skräckgenren. Lussis blick på omslaget är skräckinjagande liksom när hon sitter fånge i väggen
"så tyst så tyst som tänder och knivar och blank metall" Men skräcken försvinner eftersom hon lyckas rädda sig själv. Vi pratade också om att hon äter korv och ser ut som en helt annan flicka på sista uppslaget. Lussi i början av boken har mycket gemensamt med en anorektiker. Det gjordes också en association till Kallocain av Karin Boye, där det också handlar om att lyda övermakten. Men kanske borde boken istället heta Duktig?

Chatten avslutades med följande citat från boken:

Tillsist gled hon in i väggen och försvann.
Inte bara lite.
Inte bara några minuter.
Inte bara ute på tjejernas toa.
Utan alldeles borta,
alldeles långtbortiväck Försvunnen.

Nästa bilderbokscirkel Måndag den 7 november klockan 17.00 diskuterar vi Pang! av Håkan Jaensson och Kenneth Andersson. Anmäl er genom att bli medlem på bokcirkel.se. Gå sedan in och anmäl er till vår cirkel här. Klockan 17.00 startar vi chatten.
/Karin

Inga kommentarer: