onsdag 19 oktober 2011

Feministisk bokcirkel läser Kvinnorummet

Kvinnorummet av Marilyn French utkom nyligen i en pocketutgåva. Den följer ett antal kvinnor från en hemmafrutillvaro under 50-talet till universitetsstudier och feministiska diskussioner under de radikala 60- och 70-talen. I centrum finns Mira som kuvas in i en hemmafruroll som hon hatar men finner sig i, tills hela bubblan spricker och hon istället börjar studera. Halva cirkeln tyckte att den var fantastiskt bra, andra halvan var lite mer tveksam för att den kändes tung och nattsvart. Läsningen blev lätt deprimerande samtidigt som den visar på att vi nått långt på kort tid. Hade verkligen alla hemmafruar det så jobbigt? French lyckas beskriva rävsaxen för dåtidens kvinnor på ett bra sätt och visar en verklighet som vi inte har haft så mycket insyn i tidigare. En möjlig konsekvens av att läsa dylika skildringar är att läsaren påverkas på så sätt att man vägrar finna sig i en sådan situation, man bekämpar den på ett privat plan redan innan den uppstått.



Stereotypt att alla papporna ogillar sina barn, och det hade varit intressant att se hur ett barnlöst äktenskap hade skildrats. Men Kvinnorummet är en idéroman där budskapet kommer fram tydligare med starka motsatser. Det är trist att Mira inte själv är den som skiljer sig utan att besultet tas av maken Norm (fantastisk val av namn!). Mira är så otroligt fast i sitt eget huvud men den förändringen som sker i Mira efter skilsmässan och när hon börjar studera är snyggt skildrad.


Ett problem är att det inte finns någon riktig dramatisk kurva, det mest dramatiska är uppbrottet från Norm men halva boken är ju kvar efter det. Därefter är det ofta återkommande skildringar fast med olika kvinnor och det blir lite svårt att hålla isär personerna.


Det är en lättnad att Kvinnorummet slutar relativt osetimentalt och att det inte blir ett stereotypt slut där allting löser sig och Mira träffar den rätte och blir lycklig. Delade meninger om huruvida boken håller än idag. Hur som helst har vi avklarat ännu en tung feministisk klassiker som lett till livliga diskussioner och lyst upp både det förflutna och vår egen tillvaro.


AnnaJ

Inga kommentarer: