måndag 10 oktober 2011

Flyktingskapets villkor

Svenskiraniern Azar Mahloujian är nu aktuell med sin nya bok Möter dig i Larnaca. Liksom i sina tidigare verk skildrar hon flyktingskapets villkor. Romanen är till viss del verklighetsbaserad och kretsar kring ett mord 1989 i Larnaca. Offret Hamid är en politiskt aktiv iranier som har fått asyl i Sverige.Eftersom hans mamma inte får visum för att hälsa på honom i Sverige, så beslutar de att träffas på Cypern.
Men boken handlar också om att söka sina rötter. I bokens andra del ,som jag tycker är den intressantaste, tilldrar sig tjugo år senare och handlar om hur Hamids dotter försöker få fram sanningen om vem som var skyldig till illdådet. Hon försöker också få reda på vem hennes far var. Sökandet för henne till först till Cypern. Men där är polisen, liksom de svenska myndigheterna mest intresserade av att mörka historien.
Sedan reser hon till Iran i ett försök att ta reda på vem hennes far var. Pappans släktingar tar emot henne med värme och kärlek. Det är en fin skildring av livet i Iran. Författaren beskriver också regimens förtryck och de ungas motstånd initierat.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Inga kommentarer: