fredag 14 oktober 2011

Plasticville


Plasten har byggt den moderna världen. Vi lever alla i Plasticville konstaterar den amerikanske journalisten Susan Freinkel i sin bok Plastic: a toxic love story.
Hur pass beroende vi är av materialet insåg hon när hon betämde sig för att leva en dag utan att beröra något av plast. Hon gav upp efter tio sekunder. Istället beslöt hon att anteckna allt av plast som hon berörde under en dag. Fast hon bara räknade varje sak en gång, och trots att hon bor i ett hundra år gammalt hus så fyllde hon fyra sidor i sin anteckningsbok.
I boken tecknar författaren plastens historia, dess ekonomiska betydelse och dess problem och möjligheter. Hon gör nedslag i Kina, Austalien och olika platser i USA.
Användandet av plast ökar lavinartat. Under det senaste årtiondet har det producerats lika mycket plast som under hela nittonhundratalet. Tillgångarna av de fossila bränslen som de gör av är begränsade. Materialet skapar många miljöproblem och många fruktar att plasten håller på att föra oss till en ekologisk kollaps.
Susan Freinkel har dock en mer optimistisk (naiv?) syn. Hon tror att vi i framtiden kommer att lära oss att använda materialet på ett miljövänligt sätt.
Låna boken i Gotlib.


/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

Annorlunda och spännande bok, kul tips!
/Anna

Anonym sa...

Den här måste jag läsa - jag gillar ju plast så det känns bra att det finns lösningar.