tisdag 10 januari 2012

Barnflickan

Det är 60-tal och den 18-åriga Karin kommer till en liten fransk by där hon ska arbeta som au-pair. Så börjar debutanten Hanna von Corswants skräckroman Barnflickan.
När hon väl är på plats så visar det sig att det inte finns något barn att ta hand om. Istället är det meningen att hon tillsammans med det andra tjänstefolket ska ta hand om hushållet åt ett kufiskt par. Madame i huset är särskilt obehaglig. Hon köper nya kläder åt Karin och visar ett suspekt intresse för hennes person och kropp.
Huset och trädgården är gigantiska och ödsliga. Den övriga personalen håller sig på sin kant och byborna är allmänt avvisande mot utsocknes.På nätterna hör Karin underliga skrik och hasanden från en tillbommad del av huset. Men värdparet säger bestämt att hon bara inbillar sig.
Karin är på flykt undan smärtsamma minnen hemifrån, så hon stannar kvar och försöker slå bort obehagskänslorna. Men situationen blir allt bisarrare och hon känner att paret har något skumt planerat för henne. Hennes frustration och förvirring tilltar och vilda fantasier, smärtsamma minnen och faktiska händelser smälter samman.
Låna boken i Gotlib./leif

Inga kommentarer: