onsdag 18 januari 2012

Veckans ord

Veckans ord blir Wikipedia vars engelska version är nedsläckt under 24 timmar i en kamp mot censur och för ett fritt internet.
Går man in på dess engelspråkiga sida möts man av följande text mot svart bakrund:

"Tänk dig en värld utan fri kunskap. Under över ett decennium har vi spenderat miljoner timmar på att bygga den största encyklopedin i mänsklighetens historia. Just nu, i USA, överväger kongressen att införa en lag som skulle kunna skada det öppna och fria internet fatalt. Under 24 timmar, för att uppmärksamma detta, stänger vi ned Wikipedia".

Lagförslagen som inom kort ska upp till omröstning i senaten och representanthuset syftar till att blockera sajter som publicerar upphovsrättsskyddat material. Det som ffa kritiseras är att det räcker med att det finns en enda länk med piratkopierat material, även om så bara i en kommentar till en artikel, för att hela sajten ska kunna blockeras.

I ett öppet brev i höstas så skrev bla grundarna till Google, Twitter och Wikipedia att införandet av dessa lagar skulle ge den amerikanska myndigheten "makten att censurera internet med samma tekniker som används i Kina, Malaysia och Iran"./leif

Inga kommentarer: