måndag 16 januari 2012

Fråga Anna Karin; Hjälp till någon som fastnat i 80-talet

Vi fick följande mejl till vår frågespalt: Fråga Anna Karin:

Hej Anna-Karin!Min väninna Kicki är en mycket trevlig men hon har fastnat lite i 80-talet. Läser mest gamla Okej tidningar, Virginia Andrews och lyssnar på Lionel Richie. När hon försökte sig på en nyare roman blev det Två nötcreme och en moviebox. Hon har desssutom en moviebox hemma där hon tittar på Dirty dancing och Cocktail om och om igen. Hon säger sig vara öppen för förändringar och därför tänker jag att ni är de rätta att hjälpa henne. Snälla hjälp Kicki! Med vänliga hälsningarAnna-Malin Rydhall

Vi tycker att det är mycket som tyder på att din vännina inte är så öppen för förändringar som hon påstår. Ett bra tricks att för att personer skall få förtroende för ens boktips är fjäsk. Vi föreslår därför att du börjar med att tipsa om Boken om Okej 80-talets största poptidning.
Berätta att du hittat boken och att den är toppen. Fortsätt sedan att entusiasmera genom att prata om hur bra tidningen Okej var och att du tror att den kunde överlevt om den sökt kulturstöd, vilket du säger dig vara helt övertygad om att den kunde ha fått, om de bara vågat söka.

Nästa steg kan vara att du lånar ut något självbiografiskt, eftersom det på något sätt verkar som din väninna har fastnat i sitt eget liv. Vi föreslår därför en självbiografi om hennes namne Kicki Danielssons; Ett schlagerliv som finns att låna både som pappersbok och ebok .

Sedan gäller det att vara lyhörd. Vill hon fortsätta läsa självbiografier om någon musiker så kan du alltid locka med Keith Richards självbiografi Livet. Nämn boken lite försiktigt men säg också att du inte tror att det är något för henne, eftersom den är för tjock, men att det är en välskriven bok om en underdog som klarade sig riktigt bra. Ibland kan det vara effektivt att locka genom att insistera på att man tror att något är för svårt för personen i fråga. Då kan de läsa av ren ilska och i bästa fall också få ut något av läsningen. Med denna bok kan man också locka med sex och droger. Även om Kicki kanske blir besviken på att det inte är så mycket sex, så kommer hon förmodligen aldrig att ta upp detta, utan snarare se det som ett tecken på att hon själv har överdrivet snuskig fantasi.

Vi vet inte varför men vi får intrycket av att Kicki lider av olycklig kärlek. En mästare att beskriva detta och som också förmedlar en åttiotalskänsla är Marian Keyes, som verkar vara i samma ålder som din väninna. Vi tror att er väninna skulle kunna sluka alla böcker av Marianne Keyes . Vattenmelonen är bra att börja med. Den handlar om en kvinna som blir övergiven på BB. Inte kan det bli mycket värre? Har man det jobbigt är det alltid förlösande att läsa om någon som har det ännu värre.

När hon sedan läst alla Keyes romaner tror vi hon är mogen modern litteratur som förklarar kvinnans roll lite mer vetenskapligt men ändå lättsamt så som Liv Strömqvist gör serieboken Einsteins fru.

Slutligen för att Kicki skall bli lite mer uptodate föreslår vi en bok om minfullness. Åsa Nilsonnes Vem bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro

Nästa steg är att lura med din väninna på en Shoppingrunda i Nordstan, som av en händelse slutar på det nyöppnade citybiblioteket 300 m2, där hon kanske rentav skaffar sig ett eget lånekort och lånar något alldeles nyutgivet.

Lycka till! Hälsningar Anna Karin

1 kommentar:

Anonym sa...

Du menar typ Snabba cash? ;)