torsdag 12 april 2012

Veckans ord - vobba

I dag när vi förväntas vara uppkopplade 24/7 så kan det vara svårt att ta ledigt från jobbet. Särskilt svårt kan det vara när vi är hemma och vårdar sjukt barn, eller vabbar, som det kallas.
Enligt undersökningar så brukar ca 75 % av de som tar ut vab göra en del jobb hemifrån, och företeelsen har gett oss ordet vobba, alltså att vabba och jobba samtidigt. Något som Försäkringskassan hävdar är i princip förbjudet. Men det är, enligt dom,ok att kolla några jobbmejl. Men frågan är var gränsen går? En annan fråga är förstås hur FK ska få reda på att en person vobbar?
Det går också att skapa liknande exempel, som vaffa (att ta ledigt för att ta hand om sina föräldrar) eller vappa (vård av partner).
Uppdrag: familj med underrubriken Berättelser från en ny generation familjer är en bok med intressant läsning för den som vill läsa om hur familjer kan fungera och vara. Bland de medverkande skribenterna finns tex Linda Skugge, Katerina Janouch. Ana Udovic skriver ett kapitel om föräldraledighet där hon pläderar att kärlek är att dela föräldraförsäkringen på två.

/leif

Inga kommentarer: