onsdag 18 april 2012

Veckans ord!

Denna vecka ägnar vi en tanke åt de ord som inte finns längre. Ord som numer är strukna ur Svenska Akademins Ordlista (SAOL). Här är några exempel på F som jag tycker fortfarande är användbara:
förbigången
förbisedd
förblindad
förbryllande
Kanske är detta sista gången du stöter på dessa ord? Då kanske du känner dig förbisedd, men hur ska du kunna förmedla det? Det är förbryllande. Sen finns det många ord på listan över borttagna ord som mycket väl kan tänkas höra till det förgångna. Aristokratvälde kanske inte är så aktuellt idag, eller är det det? Det är spännande läsning då det säger något om den tid vi lever i. Kolla själv!

/AnnaJ

4 kommentarer:

Anonym sa...

en kan få fnatt för mindre.

Lenao sa...

Förblindad av vrede över detta tilltag! Nja inte riktigt, men... jo, förbryllad, som du skrev.

Björn sa...

Äh. Samtliga dessa ord finns ju med i SAOL - fast i ordens grundform. Alltså "FÖRBIGÅ", "FÖRBISE", "FÖRBLINDA" och "FÖRBRYLLA".
Det finns en orsak till att inte alla verbs diverse former står med i SAOL, och att bara "SKO" står, inte "SKON", "SKONS" osv.
De enda ord som förkommer i böjd form, är när böjningen är stark. Som "TAND" - "TÄNDER". Och när ordet har en annan betydelse i just den oregelbundna formen. Du kan ha ett "brinnande intresse", men intresset kan inte brinna. Alltså står BRINNANDE med.

frågvis sa...

Hur är det då med "fnatt"?
Vad är grundformen för det?
Och finns det fortfarande med i SAOL?