måndag 30 april 2012

Stilla havet

Malin Nord debuterar med romanen Stilla Havet. I vilken en namnlös kvinna i ett destruktivt flyktförsök är på en planlös semester i sydvästra USA. Hon inleder en romans med  en annan kvinna, Jean. De kör ut i öknen på måfå, sover på dekiga motell och hänger på skumma barer. Ingen av dem vet vad de har för avsikter. De super hela tiden, och de är otrogna mot varandra.
Huvudpersonen, kämpar med ett obestämt begär, som vare sig är sex eller alkohol, även om hon konsumerar båda i stora mängder. Det är när hon är på fyllan som hon skriver. Ibland är det hon skriver ett brev till brodern som sitter i fängelse för mord.
Hon har inte modet att släppa in Jean för hon är för upptagen med att gå in i sitt eget helvete. Driven av skulden att brodern blev missbrukare, och fängelsekund, medans hon själv klarade sig.Det är en berättelse om en person som måste nå sin egen personliga botten innan hon kan börja vandringen uppåt.
Berättelsen skildrar hennes drömtillstånd och vakenhet i ett slags halvpsykotiskt rus. Den är skriven på en ytterst strikt prosa med kyligt korthuggna formuleringar som förstärker den suggestiva stämningen.
Låna boken i Gotlib.

/leif


Inga kommentarer: