torsdag 11 februari 2010

Bokjuryn

Du som är 0-19 år kan vara med och rösta fram förra årets, alltså 2009 års, bästa bok. Sista röstningsdatum är 23 april och du kan rösta på max fem böcker i Barnbokskatalogen. För att rösta måste du först fixa login. För mer information, gå till Barnens bibliotek. I Barnbokskatalogen hittar du massor av böcker, indelade i olika kategorier som läsa högt, läsa själv, läsa mer, ungdom och fakta.

I kategorin läsa själv hittar man till exempel Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson. I den fjärde boken om Hedvig kommer det en ny klasskamrat till Hedvigs klass. Hedvig blir så glad när hon ser den söta tjejen med korkskruvshår. Tjejen med lockarna visar sig heta Olle. Olle kan inte knyta rosetter, han har superfina hårband och springer fort – fortare än Hedvig? En finfin och rolig berättelse.

I kategorin läsa mer hittar man bland annat Anna Knutssons Ingen ser dig. Detta är en berättelse om Mira som tvingas iväg på vildmarksläger av sina föräldrar. Inte så himla kul alltså. Med på lägret är tre ungdomar till och en ledare med det vackert klingande namnet Kenneth Klack. Mira råkar av misstag läsa ett sms till Kenneth när hon lånar hans mobil. Där står: Gör det inte! Du kommer ångra dig! Mira blir rädd och skäms samtidigt för att hon tjuvläst så hon säger inget till de andra. Senare på kvällen tar Kenneth bilen för att göra ett ärende … och han kommer inte tillbaka. Vad ska de fyra göra nu – ensamma utan mat, vatten och telefon mitt ute i skogen… Dramatisk och gastkramande läsning!I kategorin Fakta hittar man boken Vad är det som kliar. Den handlar om parasiter, alltså djur som lever av att leva på/i andra djur. En riktigt äcklig bok med äckligt mycket fakta. Intressant och lärorikt. Författarens förra bok hette för övrigt Bajs: det onämnbaras naturhistoria (i samma äckelgenre alltså)
/malin

Inga kommentarer: