onsdag 24 februari 2010

Ich bin ein citron

Till premiären för årets bäbisöppet bjöd vi på citronrutor. Flera har frågat efter receptet, här kommer det:

Citronrutor

Deg: 2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gram rumsvarmt smör

Ovanpå:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5-6 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över

Gör bottendegen i food processor/matberedare. Om du inte har det så går det bra med degkrokarna på elvispen eller en stavmixer. Mät upp mjöl och socker tillsammans med vaniljsocker. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Degen ska ej vila. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form med löstagbar botten ca 20 x 25 cm stor.

Förgrädda i ugnen i 200 grader ca 12-15 minuter. Vispa under tiden ägg och socker riktigt rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft + rivet skal. Häll smeten i den förgräddade formen och grädda ytterligare 10 minuter. Citronkrämen är fortfarande lös när kakan tas ut ur ugnen, men så ska det vara.Ta hjälp av en tesil för att pudra över ganska mycket florsocker över den varma kakan. Låt kakan stå tills dagen därpå och ta först då ut den ur formen.

När jag ger bort recept har jag som tradition att skriva upp vem jag fått recepten av, det gör det hela lite mer personligt tycker jag. Det här receptet har jag fått av Gunilla Holmlin som jag umgåtts med sedan fyra års åldern.

Citron är för övrigt bland de bästa kryddorna jag vet. Dess nyttiga egenskaper är välkända. I Asien och Latinamerika sprutar man citron på maten för att inte bli magsjuk, eftersom den har antiseptiska egenskaper. Citronen är också c-vitaminrik. En vitamin som är bra för att bygga upp bindvävens ämnesomsättning och för att kroppens skall kunna tillgodo göra sig järn. Linus Pauling som fick nobelpriset i Kemi menade att om man satte i sig stora mängder c-vitamin så skulle detta kunna häva förkylningar. Fast det skall man inte tro på, för det är inte bevisat. Men det är i alla fall bra att äta lite extra c-vitamin på vintern.

Den enda behållningen från en fransk film som jag såg på årets filmfestival var att jag lärde mig mig att spruta citronsaft över pannkakorna. Citron saft och sedan lite socker skall det vara. Väldigt gott! Jag har tycker det är godast med brunt socker men vitt socker fungerar också utmärkt.

Citron är också en av de viktigare ingredienserna för en mixtur som man ger till drakar med halsont. Men det är hemlighet som man får veta mer om ifall man går vår hemliga kurs i drakologi.

I den glykemiska läran, , alltså GI så säger man att citron sänker GI värdet på maten. Om man blandar i lite citron i maten så skall detta alltså påverka GI värdet. Vilket borde betyda att citrontårta är nyttigare än andra tårtor. Att gilla citron är helt och hållet en win-win situation.

I Ängeln på sjunde trappsteget av Frank Mc Court handlar om en fattig och ständigt hungrig pojke på Irland. Pojken växer upp och emigrerar så småningom till USA. När han kommer fram till staterna så äter han en alldeles gudomligt god citrontårta. Varje gång jag kommer i närheten av citrontårta så blir jag eurforisk av tanken på Mc Courts beskrivning av hur han njöt av denna citrontårta.

Citron är en vuxen smak som också är en väldigt bra ingrediens i drinkar. En bra drinkmixer som också fungerar helt utan alkohol under överdrivet varma dagar eller när man har ont i halsen är Barley Water; en korngrynsbaserad simmig citrondryck. Korngrynen gör att magen mår bra. Det känns verkligen. Drycken lär ha varit Gustaf VI:s favoritdryck. Jag förstår honom. Enda anledningen till att jag inte genomgående dricker Barley Water är att jag inte är fullt så mager som Gustaf VI och tycker det är lite för dyrt att gå till tandläkaren så ofta som jag antar att jag hade fått göra om jag ständigt hällde i mig allt detta socker. Här kommer receptet:

Barley Water
3 liter
1/2 dl korngryn
1 liter vatten
3 citroner
1/2-1 dl socker

Koka upp korngrynen i det första vattnet under 30 minuter. Tvätta citronerna. Skär bort det gula l lagret av citronskal med en potatisskalare. Lägg citronskalet och sockret i en bunke. Koka upp det andra vattnet och häll det över ingredienserna i bunken. Häll på korngrynen och låt det svalna. Låt stå över natten och sila sedan blandningen. Pressa citronerna i blandningen. Ställ i kylen. Serveras när den är kyld och gärna med en isbit. Receptet har jag fått från korngrynspaketet.
Här kommer den underbara låten Citron från Popshoppers perfekta festupptakts cd Shoppingguide från 2003. Videon är mycket speciell och uppfriskande.. Skivan passar utmärkt att spela före festen, för att komma i bra stämning. Eftersom citron är så grymt uppiggande.
I Tjeckoslovakien fanns också en legendarisk metalgrupp som heter Citron (finns fortfarande i nuvarande Tjeckien). Här har ni en låt av dem. Det är något speciellt med öststat metal. Det är tungt och det är på riktigt.


På biblioteket har vi en bra bok om citroner den heter Citron: om citronen i Europas historia, konst, läkekonst, trädgårdar, formgivning och matlagning samt 40 citronrecept av Lotte Möller.
Från andra bibliotek kan man också beställa in Frisk och vacker med citron av Werner Meidinger

Läs och njut!
Karin


2 kommentarer:

Anna sa...

Surt sa räven - hur mycket smör ska det vara i citronkaksdegen?undrar jag som är väldigt glad att äntligen få receptet till denna underbara kaka!

Anonym sa...

150 gram smör skall det vara. Tack för påpekandet. Karin