tisdag 2 februari 2010

Kärleken som ett helvete

Den australiensiske författaren Sonya Hartnett fick år 2008 litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne för sina ungdomsböcker. Hon har under pseudonymen Cameron S. Redfern, gett ut romanen Landskap med djur, som nu föreligger på svenska.
Det är en sällsynt starkt erotisk roman som ibland nästan tangerar pornografin. Förhållandet mellan en kvinna och man grundas på en intensiv djurisk drift. Lika självklar som deras strävan efter maximal sexuell utlevelse är, lika känslomässigt hämmade är de. Boken är en skildring av kärleken som ett helvete. Deras förhållande är hemligt och utan framtid . Aldrig någonsin kan det heller bli något annat. Att deras kärlek är omöjlig styr hela deras relation.
Läsningen blir ganska monoton och känslan av tomhet växer allteftersom sexscenerna radas efter varandra. Vilket i och för sig säkert är ett medvetet grepp av Hartnett/Redfern, som är en driven författare. Dessutom har hon en enastående språkbehandling.
Slutet är förutsägbart och blir förstås melodramatiskt. Besattheten övergår i konflikt och leder så småningom till ett uppslitande uppbrott.
/leif

Inga kommentarer: