fredag 13 augusti 2010

Hela världen i våra bibliotek

Många språk och kulturer värnas det ju om i biblioteken även till vardags, men under veckan som gick har vi i Nordost fått extra påfyllning tack vare den pågående IFLA-kongressen då flera tusen biblioteksmänniskor från alla världens hörn samlats här i Göteborg.


På tisdagen kom 20 personer från Indonesien, Australien, Spanien och Frankrike på studiebesök till Kortedala. Vi presenterade vad vi gör och vad vi vill med verksamheten, och besökarna visade stort intresse och ställde kluriga frågor. Vi delar grundläggande värderingar och har samma mål med vad vi gör, men sätten att nå dit är väldigt olika. När vi i Sverige satsar på datakurser drar man i Indonesien igång med kurser i jordbruk och fiske i biblioteksregi.

Bergsjöns bibliotek fick också besök av en mindre grupp med folk från Italien, Förenade Arabemiraten, Norge och Finland. Där satt vi runt ett bord med kanelbullar och kaffe och pratade om allt från hur vi ska få fler besökare till hur det är att jobba i mångspråkiga miljöer. Jätteintressant och givande, tankarna börjar snurra och vi börjar fundera på möjligheter till internationellt utbyte mellan kollegor.

I slutet av veckan fick vi dessutom i Bergsjön spontant besök av tre herrar från Kongo Kinshasa, också IFLA-delegater. De råkade ha en bekant i Bergsjön som lotsade dem till biblioteket, och det första de tänkte var nog ungefär ”ett fantastiskt fint och fullt utrustat bibliotek ...varför är det inte fler människor här??”. I Kongo håller man nämligen på att bygga upp ett bibliotekssytem med minimala resurser men med mycket entusiasm, kunskap och kärlek. De berättade om ett projekt där man förlägger biblioteksverksamheten till tält (Projet Biblio-tante) eller läser och berättar sagor i skuggan av baobabträden. I ett häfte på franska beskrev de tältprojektet som bedrivs på platser där ”böcker är blott en dröm” (certains coins où le livre ne constitue qu´un rêve). De hade med sig en pärm med bilder som visade framväxten av ett nytt litet folkbibliotek, från första spadtaget och framåt. Bygget är inte avslutat ännu, det är ont om pengar och man saknar det som vi ser som självklart, t ex datorer och en kopiator. Böcker är det också ont om, så vi har lovat att hjälpa dem att ragga barnböcker på franska och engelska men också lingala och swahili. Någon som har böcker eller rentav en dator att avvara? Skicka eller lämna till Bergsjöns bibliotek, vi håller kontakt med Kongo och förhoppningsvis kommer de att besöka Bok&Bibliotek redan i slutet av september.

Eva

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill höra mer! Verkligen intressant!

Anonym sa...

I tidskriften bis (Bibliotek i samhälle), nr 2 -2010 kan ni läsa mer om bibliotek i Afrika.