onsdag 18 augusti 2010

Jag är inte rabiat, jag äter pizza

Niklas Orrenius som är politisk reporter på Sydsvenska Dagbladet tilldelades i januari 2010 Olle Stenholms minnespris för sina texter om Sverigdemokraterna. I boken Jag är inte rabiat, jag äter pizza: en bok om Sverigedemokraterna, har han samlat 20 reportage och krönikor skrivna från 2002 och fram till nu. 18 av dessa har tidigare varit publicerade i Sydsvenskan, och till dessa har han lagt till nytt material under rubriken " Vad hände sen?".
Han anser att svenska journalister borde bli mer professionella i sin granskning av SD och inte automatiskt i sin yrkesroll se partiet som sin fiende. Utan han menar att man ska skriva om partiet som om vilket parti som helst.
Fokuseringen på invandringspolitiken skymmer den omfattande omvälvning av samhället som partiet vill genomföra, hävdar han. De vill skapa ett supernationalistiskt land byggt på föreställningen att "vara svensk" är det finaste och högsta. Orrenius säger att hans avsikt inte varit att bekämpa partiet utan att få läsaren att förstå vilket samhälle Sverigedemokraterna vill ha.
Låna boken i Gotlib.
/leif

Inga kommentarer: