tisdag 3 januari 2012

Öppna din dörr för bilderboken

Jag vill ge några tips på hur man som förmedlare av bilderböcker till barn (exempelvis förälder eller lärare) kan nå ut på ett bättre sätt.

Det är dumt att tro att alla bilderböcker är för alla barn. Men att massproducerade bilder ofta är lättare för barn att ta till sig beror nog främst på att de syns överallt och hela tiden. Så tiden har betydelse. Allt annorlunda behöver extra tid för att få fäste i våra själar, men när det väl är på plats brukar det kunna berika. Ett knep är att läsa en lite svårare bok mellan två lätttillgängligare. Ett annat knep är att låta böcker ligga framme så att barnen kan bläddra i dem på egen hand. Låna om och om igen är också av betydelsefulle för att ge det obekanta en möjlighet att bli bekant.

Genom att ge barnen tillgång till en mångfald av olika slags bilderböcker så lägger du en grund för att de ska kunna känna sig inbjudna i tolkandet av olika slags konst. Oavsett vad de sedan väljer så är valet alltid friare för den som känner sig innesluten än den som känner sig utesluten.

Om du utgår från att ett barn inte gillar en viss slags bilder så säger du samtidigt att deras estetiska sinne är färdigutvecklat eller kanske oföränderligt, eller också ljuger du bara och utgår ifrån dig själv.

I dag finns en del svårare böcker om olika slags problem, exempelvis har Gro Dahle och Svein Nyhus gjort en bilderbok som heter Den arge och som handlar om en aggresiv far. Många har uppfattningen om att exempelvis den boken skall läsas speciellt just för barn med en arg far och att det kan vara för jobbigt för andra barn. Så behöver det inte alls vara, eftersom barnen inte har samma referenser som vuxna kan man utgå från att deras läsning skiljer sig från den vuxnes. Bilderboken kan vara ett bra sätt för barnen att få tillgång till saker som finns i samhället, även om de inte själva är utsatta för det.

Förtroendet mellan barn och förmedlare är viktigt. Bilderbokens bästa lockelse är det lustfyllda läsandet. Även om barn kanske inte alltid kan tolka dubbla eller dolda budskap så är de duktiga på att känna av dem. Allt för stor förnumstighet kan därför vara ett hinder för den goda läsupplevelsen. För att förhindra detta är det viktigt att också låta barnet välja själv och helt själv, inte försöka styra in på det ena eller andra, utan visa förtroende för barnets val och låta det utveckla sin egen smak, samtidigt som man också som sagt öppnar dörrrarna för mångfalden. För att slippa en krock med de man själv vill förmedla och det barnet vill låna så låna mycket. Du kan sammanlagt låna femtio medier på ditt kort. Mitt råd är att låna mellan 10-15 bilderböcker vid varje biblioteksbesök. Om ni inte hinner läsa alla spelar absolut ingen roll, barnet kanske har hunnit bläddra i dem och de har i alla fall synts.

/Karin

3 kommentarer:

Nadine sa...

tack för tänkvärda och bra tips! Bara idag har jag valt bort flera böcker pga att min dotter inte tillhör "målgruppen" (att få syskon), för att jag själv inte tyckte om bilderna och den endimensionella normaliteten (Kråke) eller förlaget (Goboken). Som tur var det mycket kvar att välja på. Men poängen är att en 18-månaders kan få ut andra saker från berättelserna än jag själv. Såklart!!

K G biblioteksblogg sa...

Vad roligt Nadine!

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, speciellt om Dahle/Nyhus "Den Arge". Vet att den satt många myror i huvudet hos både föräldrar och pedagoger.
/Magnus