lördag 16 maj 2009

Guldkorn


På vår nyhetshylla i Kortedala hittar man nu bland annat två finfina böcker för den som bara vill försjunka i vackra bilder en stund.
Oceans: exploring the hidden depths of the underwater world av Paul Rose & Anne Laking är en bok med magnifika bilder av haven och dess invånare. För mig, som inte är jättekunnig på området fick jag lära mig att sjöko även kallas dugong, samt bekanta mig med det underliga djuret "red handfish" - har inte hittat någon svensk översättning av detta djurs namn, så berätta gärna om du vet!
Sök Oceans: exploring the hidden depths(...) i Gotlib

Ett annat praktverk att försjunka i är Women artists av Margaret Barlow. Detta är ett konsthistoriskt verk med vackra färgillustrationer av verk gjorda av kvinnliga konstnärer från hela världen, från renässans fram till millenieskiftet. Detta är framförallt ett översiktsverk men som sådant tycker jag det är fantastiskt. Även här får jag blotta min okunskap - jag hittar många konstnärer som jag aldrig hört talas om. Här finns fantastiska målningar och framförallt många fina kvinnoporträtt. En favorit är Night and sleep av Evelyn de Morgan från 1879. Ett annat är Dish of grapes with pears and snail av Giovanna Garzoni, en temperalaverad skiss av ett stilleben. Det ser otroligt modernt ut - kunde ha varit en teckning av Per Åhlin men det är från 1600-talet... Denna bok är kanske ett skäl för ett biblioteksbesök? Den är nämligen lämpligast att läsa på plats eftersom den är stor och tung.
Sök Women artists i Gotlib

Välkommen in till oss och hitta fler skatter i vår nyhylla!

/malin

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eran blogg är kanonbra ni har alltid så superbra tips.

Kortedala bibliotek och Gamlestadens bibliotek sa...

Tackar! :)
/malin

Anonym sa...

Fotnot. Jag har letat och tycker att "the red handfish" liknar svenska bottenlevande fiskar som simpa och knot. Eller en blanding mellan simpa, drake och padda. Dess latinska släktnamn är Brachionichthys. Något svenskt namn hittar jag inte. Någon expert därute?/malin

Anonym sa...

Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum svarar att "the red handfish" hör till Lophiiformes (marulkartade fiskar) men den har inget svenskt namn vad han känner till men han föreslår: Röd handfisk.

Nu sätter jag punkt för historien med handfisken. Men ta en titt! Den ser fantastisk ut. Ett litet drakmonster.
/malin