måndag 18 maj 2009

VåtmarkerCharlotte Roches debutroman Våtmarker har blivit en megahit i Tyskland där den sålts i över en miljon exemplar. Nu utkommer den i 25 olika länder, däribland Sverige. Boken är mycket omdebatterad. Vissa ser den som ett feministiskt manifest medan andra ser den som spekulativ pornografi.
Författaren själv säger att hon vill provocera och "befria instängda rakade tillrättalagda ängsliga flickor".
Hon har skapat en romanfigur som bryter alla tabun som finns för en ung tjej av idag att bryta. Dessutom utforskar författaren gränserna för vad man får och vad man inte får tala om.
Den 18 åriga Helen ligger på sjukhus efter att ha skurit sig under en intimrakning. Hon har experimenterat med droger, sex och sin egen kropp.
Helen hatar alla former av hygien och har en fascination för alla kroppsvätskor. Texten är ofta frånstötande då det handlar mycket om kroppsöppningar, blod, hemorrojder, bajs och kroppsvätskor. Boken skildrar också en ovanligt utlevande kvinnlig sexualdrift, för att uttrycka sig milt.
Under den självdestruktiva ytan döljer sig en rädd liten flicka som drömmer om att återförena sin trasiga familj. Fast samtidigt har hon redan låtit sterilisera sig som en markering mot sin odugliga mamma.
Romanen är ett ursinnigt tonårsuppror, och ett våldsamt angrepp på hygien- och skönhetsindustrin som gett många av dagens unga tjejer ett stört förhållande till sina egna kroppar.
Låna Våtmarker i GOTLIB.

/leif

4 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om stekhett tips.:-D ;-)

Anonym sa...

Det verkar vara en jätteintressant bok. Tack för superbra tips!

Anonym sa...

Jag vet inte om jag vågar läsa den, men jag skulle gärna vilja.

Anonym sa...

Jag har läst den och det är en fantastiskt bra bok, jag skrattade jättemycket.