måndag 11 maj 2009

Beatles på biblioteket


John, Paul, George, RingoFinns det fortfarande något nytt om The Beatles att läsa? O ja, på biblioteket finns massor. Både nytt och gammalt. Böcker, filmer, musik går att låna om världens fortfarande mest kända popgrupp. Själv föredrar jag att läsa biografier om John, Paul, George och Ringo, men det har på senare år också kommit två romaner av svenska författare, dels J*vla John av Eva Dozzi och John Lennon var min bror, jag svär! av Bengt Nyman. Den förstnämnda har fått väldigt bra kritik inte minst för sin tidstrogenhet. Bara att instämma.

Paul McCartney. Bakom myten heter en bok av Ross Benson som kom på 90-talet. Den följer Pauls liv från tidig ungdom fram till femtioårsåldern. När John rekryterade honom till sin grupp Quarrymen var han 16 år. Inom några år hade de gjort stora framsteg i den hårda konkurrensen och tidernas största kompositörspar inom rockmusiken, Lennon-McCartney, växte fram. Det var Paul som, till en början åtminstone, stod för de enkla melodierna, medan John kunde tillföra skärpa.

Varför sprack då denna så framgångsrika konstellation till slut? Benson är en väldigt kritisk röst. Han försöker samtidigt vara objektiv och se tillvaron ur de andra Beatlesmedlemmarnas perspektiv. När Paul försöker ta över ledningen av bandet från John i samband med managern Brian Epsteins död 1967 är det onekligen han som får skulden. Beatles enorma framgångar fram till dess som en grupp är förbi. Medan John fortfarande är den som är intresserad av det konstnärliga och musiken blir Pauls intresse också för pengarna alltför stort. -Vi hade blivit affärsmän, säger Paul. Detta ledde enligt Benson till en långvarig konflikt dem emellan där George och Ringo sluter upp på Johns sida och gruppen till slut splittras 1970. Innan dess hinner man dock göra ytterligare några oförglömliga album.

Boken har ett väldigt flyt och det är svårt att sluta läsa för ett gammalt Beatles-fan. Tiden efter Beatles ur Pauls perspektiv är också intressant läsning. Hans isolering och come back med gruppen Wings, Johns död och till där vi i stort befinner oss i nuet: Paul spelar åter (sina) gamla Beatleslåtar. Nyligen uppträdde han förresten med Ringo. Georges liv håller på att dokumenteras av kände filmregissören Martin Scorsese och i juni kommer en Best of-CD med honom; Let It Roll.

Ytterligare två nyligen utkomna böcker handlar om John. I Cynthia Lennons bok John kommer vi honom in på livet. Johns första fru beskriver för första gången sedan hans död, utan bitterhet, livet med popstjärnan och de andra beatlarna. Hans andra fru Yoko Ono har gjort boken Minnen av John Lennon.

CalleL

Inga kommentarer: