onsdag 17 juni 2009

Är det här The Matrix?

Loretta Napoleoni har gett ut boken Skurkkapitalismen: hur bedragare, hallickar och maffiakungar påverkar världsekonomin . Hon säger att precis som i kultfilmen The Matrix lever vi i en fantasivärld. Vi inbillar oss att vi lever i den bästa av alla världar, vi kan konsumera som aldrig tidigare, tack vare mediciner lever vi längre än någonsin tidigare etc. Men utanför såpbubblan vi lever i är världen riktigt makaber och frånstötande.
Kapitalismens seger och dess globalisering, ledde till en blomstringstid för den globala skurkkapitalismen . Miljontals arbetslösa, utblottade kvinnor i forna sovjetstaterna blev lätta offer för maffians hallickverksamhet och tvingades in i sexslaveri.
Fler människor är slavar nu än någonsin tidigare i världshistorien. Nu är ca 27 miljoner människor trälar. Bisarrt nog är en slavs penningvärde bara en tiondel nu jämfört med Romartiden, för då sågs dom som tillgångar medan de nu bara ses som utbytbara förbrukningsartiklar.
Införandet av Euro har både gjort det lättare att tvätta svarta pengar och att flytta pengar mellan olika länder vilket har underlättat för brottsorganisationerna att vidga sina verksamhetsområden och att samarbeta med varandra.
Utanför Afrikas kuster plundras vattnen på fisk av maffiastyrda skepp och förstör lokalbefolkningens möjligheter att försörja sig.
Världens marknader översvämmas av piratkopierade produkter varav hälften är tillverkade i Kina och sedan distribueras de över kontinenterna i ett oheligt samarbete med Triaderna (den kinesiska maffian).
Den kriminella ekonomin står nu för 15 – 20 % av den totala omsättningen i världsekonomin. Var vi än bor i världen, vare sig vi är fattiga eller rika, så påverkar den våra liv. Som konsumenter medverkar de flesta av oss omedvetet till att berika skurkarna genom att hela tiden jaga de billigaste varorna och tjänsterna.
Enligt författaren gjorde Östblockets fall att vi felaktigt antog att kapitalismen är ett perfekt system. Hon menar att den eviga kampen om världen ska styras av marknaden eller politiska beslut går vidare.
Tidigare har Loretta Napoleoni gett ut Oheligt krig och Uppror i Irak.
Låna hennes böcker i GOTLIB.
/leif

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul inlägg :)

Anonym sa...

Ja, hur kul var det, läs äve Noemi Kleins Chockterapin, om du vill veta mer om kapitalismens skadeverkningar.

Leif sa...

Tack för tipset om Noemi Kleins bok.