fredag 12 juni 2009

Thick as a brick

Han är 50 år och har både jobbat och varit gift i 30. Två barn och frun som också har arbetat. Men deras bakgrund är olika och både äktenskap och jobb har gått i stå. Det är förutsättningarna i Micke Evhammars debutroman Thick as a brick.

"Var det så här det skulle bli? Var det allt?" säger huvudpersonen Leo. Han har slitit som byggnadssmed i alla år och nu är han på väg att skilja sig. Vi får läsa om Leos och Helens gemensamma politiska intresse som på 70-talet förde dem samman. Hon från en borgerlig bakgrund medan han hade en arbetarklassbakgrund. Efter alla år tillsammans är det som om de inte längre känner varandra. Hon vill leva i nuet medan hans ungdomsår fortfarande har djupa spår.

Efter att ha monterat balkar och slitit med ett jobb som blivit alltför enformigt får Leo en dag ett uppdrag att göra en grind. Han får äntligen utlopp för både sin yrkesskicklighet och kreativitet. Grinden blir hans lyft, men det kan inte hindra att hans äktenskap går i kras. Så vävs delarna samman, jobb och skilsmässa varvas med återblickar från ungdomsåren. Det är en tät historia med flera bottnar och ofta bra personskildringar.

Också musiken har sin plats vilket inte minst bokens titel vittnar om. Thick as a brick är namnet på ett musikalbum av Jethro Tull. Det är även någon som tjurskalligt håller fast vid det han tror på. Så får Leo och hans arbetskamrater också till slut sin revansch och det är kanske där hoppet finns i denna bok. Det är dock svårt att sia om en eventuell uppföljare.

CalleL

Inga kommentarer: