onsdag 10 juni 2009

HöstofferHöstoffer är den tredje delen i Mons Kallentofts serie om linköpingskommissarien Malin Fors. De två första har blivit gigantiska succéer. Tidigare sa författaren att det skulle bli en trilogi, nu säger han att det ska bli en serie om fem böcker.
I bokens upptakt hittas en stormrik uppkomling mördad, flytandes i vallgraven som omger det adelsgods han har köpt av en gammal greve Fågelsjö som tvingats till detta förnedrade steg pga misslyckade affärer . Till viss del har han köpt herresätet för att hämnas på den överklassfamilj som plågade honom under hans uppväxt. Är det greven, eller något av hans barn som är mördaren? Eller någon av alla de fiender Jerry Petersson ådragit sig under sin hänsynslösa framfart uppåt i samhället?
Den här boken är dock mycket mer än en vanlig kriminalhistoria, och det är inte främst mordgåtan som gör den läsvärd. Det är en ganska mörk bok för det handlar ganska mycket om privata bekymmer och det är rätt många som mår dåligt i Höstoffer.
Framför allt handlar den om MaIin Fors personliga problem. I den förra boken utsatte hon sin dotter för livsfara, detta medför att hon sjunker ner i djupaste självförakt. Hon handgripligen slår sönder förhållandet med sin man och Malins drickande som under många år varit lite för mycket för att vara bra exploderar nu i ett hejdlöst missbruk så att hon knappt klarar jobbet.
Samtidigt som hennes äktenskap brakar så har hon ett destruktivt förhållande med en annan man, och relationen till hennes dotter kollapsar.
Hon för en ojämn kamp mot alkoholsuget och svettas mest varje dag i ångestens bakfyllerus. Det är väl den skildringen som är det starkaste i romanen, men han skildrar även mobbade barns fruktansvärda utsatthet mycket trovärdigt. Jag gillar också greppet att ha olika jag-berättare i olika kapitel.
I takt med att utredningen går framåt så utvecklas boken också till en ursinnig uppgörelse med det klassamhälle som fortfarande lever kvar här i landet.
Låna hans böcker i GOTLIB.


/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar läsvärt!

Anonym sa...

Han skriver gôrbra, jag gillade Sommardöden.