tisdag 23 juni 2009

Stamtavlor

Jag vill puffa för en självbiografi som kom 2005, det är Dilsa Demirbag-Stens Stamtavlor. Hon har främst blivit känd som debattör i TV och frispråkig skribent i olika dagstidningar i integrationsfrågor och i frågor om kvinnors rättigheter.
Hon kom till Sverige från Turkiet som sexåring i mitten av sjuttiotalet. Hennes kurdiska klan bodde i tält i bergen och männen styrde med järnhand. Kvinnorna skulle lyda och tjäna männen, gifta sig med någon som familjen hade valt ut, och befläckade de stammens heder så riskerade de att mördas.

Boken är en skildring av tre kvinnogenerationers liv, mormoderns, mammans och Dilsas eget. Trots flytten till Sverige levde de gamla kraven och patriarkala traditionerna kvar. Klanen stod fortfarande i centrum och dess överlevnad ansågs bygga på att alla offrade sin individualitet och i gengäld fick man dess beskydd.
Som fjortonåring var hon ytterst nära att bli bortgift med en man mot sin vilja, men delvis med hjälp av sin mormor lyckades hon frigöra sig från sitt öde och forma sin egen framtid.
Låna boken i
Gotlib.

/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset, verkar jätteintressant!

Anonym sa...

Dilsa skriver varje lördag i GP- och hon har bra åsikter.