lördag 29 augusti 2009

En helt ny värld

"Det har funnits framgångsrika samhällen som inte använde hjulet, men aldrig några samhällen som inte berättade historier".
Ursula Le Guin, fantasy och science fiction författareEn helt ny värld eller Varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates är en fascinerande bok om det paradigmskifte som sägs hålla på att ske i de sk i-länderna. Författare är amerikanen Daniel H. Pink som bla är redaktör i Wired, skribent i New York Times och tidigare var talskrivare åt Al Gore.
Pink menar att vi är på väg bort från informationssamhället med dess linjära, rationella tänkande. Istället träder vi in i konceptsamhället som bygger på holistiskt tänkande, empati och uppfinningsrikedom.
Enligt honom orsakas förändringen av tre faktorer: Globaliseringen som flyttar tjänstemannayrken till låglöneländer, den tekniska utvecklingen som avskaffar vissa yrken, och slutligen så fördjupar det materiella överflödet vår längtan efter icke-materiella ting.
Författaren hävdar att i informationssamhället så dominerade vår vänstra hjärnhalva med dess logiska tänkande. I den nya tiden så är det istället den högra hjärnhalvan med egenskaper som förmåga att uppfinna, vara kreativ, känna empati och glädje som är det centrala.
Boken vänder sig till dem som vill utvecklas i denna nya värld. För att passa in där krävs enligt Pink sex olika förmågor. Han kallar dem de sex sinnena; design, berättelse, symfoni, empati, lek och mening. Enligt honom är detta grundläggande mänskliga förmågor som vi alla kan utveckla. Dessa gås igenom i varsitt kapitel, och han kommer med förslag på hur vi kan bära oss åt för att förkovra oss på dessa områden.
Låna boken i Gotlib.

/leif

2 kommentarer:

Karin sa...

Måste jag läsa!!

nils sa...

Jag har läst boken.Den var verkligen så bra som alla säger!

Den är helt rätt i tiden och skriven på ett lätt och tillgängligt språk med ordentliga källredovisningar i slutet.