tisdag 4 augusti 2009

Låna en löparbok hos oss
Joggar- och löparböcker finns det gott om. Varför ska man då läsa en sådan? Det är väl bara att springa. Tja, det går nog bra, men för den som vill komma igång med löpning eller joggning finns det många bra tips i t ex Löparens nya handbok och i Malins löparbok. Även en hel del för den som redan börjat med denna sköna och ganska enkla sport.

Malins löparbok har en gedigen innehållsförteckning. Malin Ewerlöfs och Sten Feldreichs bok betonar lusten att springa. Själv var hon tidigare medeldistansare, men har på senare år satsat på långdistans. Hon tog EM-silver på 800 meter 1998.

Bra skor ska man ha. Fötterna är löparens bästa vänner. Skorna ska vara stabila och stötdämpande. De håller 2-3 år. Sedan blir gummit för gammalt. Har du ett par gamla ta med dem till affären, tipsar Malin.

Det är bra att föra träningsdagbok. Då kan man följa upp sina resultat och jämföra med sig själv. Boken innehåller exempel, med bilder, på bra övningar man kan eller ska göra för att undvika skador. Stretcha är viktigt, och att stärka rygg och mage. Det är bra att träna lite allround med cykling, simning och skidåkning om man kan, som komplement till löpningen, då höft, knä och fotleder belastas hårt. Får du benhinneinflammation (utsidan smalbenet); kyl ner! Inflammationen är vanlig bland nybörjare.

Maten är också viktig, skriver författarna. Komplettera gärna med kosttillskott, men se upp med de du väljer. Vitaminer och mineraler räcker oftast. Drick vatten när du tränar. Sportdryck behövs bara vid långdistans.

Löpning är tålamod, menar Malin Ewerlöf.

En annan bok är Löparens nya handbok. Den är skriven av ett flertal olika författare med Martin Kreutzer som huvudförfattare. Den har tre träningsprogram på olika nivåer så de passar för både nybörjare och fortsättare. Boken går till grunden med löpning och innehåller mycket vetenskap och fakta.

Det finns en uppsjö av anledningar att springa; enkelt sätt att träna på, för att varva ner, för att gå ner i vikt, för att hålla formen, för att det ger energi och man blir glad.
Kanske är löpning din sport?

CalleL

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra tips! Kanske man skulle låna en bok för att komma igång efter semestern.
/Elin