lördag 15 augusti 2009

Lonely planet

Elise Karlssons Lonely Planet är den fristående fortsättningen på hennes debutroman Fly. På omslaget är det en bild av Marilyn Monroe från filminspelningen De missanpassade. Marilyn är ju själva sinnebilden av den dumma blondinen.
Amanda som är huvudpersonen i boken är en narcissistisk, alienerad bimbo som är helt fixerad vid yta och utseende, och hon har också ett enormt bekräftelsebehov.
Hon har ett förhållande med en gift kvinna och i bokens upptakt åker hon, med nyförstorade bröst, på charterresa till Kanarieöarna i ett försök att visa sig självständig. Men äventyret hinner knappt börja innan en tragedi tvingar henne att återvända till Stockholm.
Den yttre handlingen i boken är ganska händelselös, däremot sker det desto mer i språket. I början snubblar jag oavbrutet och tvingas läsa om. Amandas inre monolog sker på en slags sms-svenska där alla onödiga småord är bortskurna. Ofta uttrycker hon sig också med konstiga direktöversättningar från engelskan. Men det fungerar, efter ett tag hör jag Amandas nakna, desperata, ensamma, kärlekstörstande röst.

Låna boken i Gotlib.
/leif

2 kommentarer:

Anonym sa...

den verkar intressant.

Anonym sa...

Hennes första roman var bra. Ska läsa den här med,givet.