torsdag 9 december 2010

Den svarte nazisten


Den svarte nazisten:en dokumentär om Jackie Arklöf är en nyutkommen bok av Magnus Sandelin. Det är berättelsen om den adopterade svarte pojken som blir legosoldat, krigsförbrytare och därefter nazist och polismördare.
Hemma fick han stryk och i skolan blev han mobbad och hånad. Fylld av hat och självförakt kommer han till armén och där, med dess tydliga regler och krav, trivs han för första gången.
Men militären tyckte inte att han passade in där, så han söker sig vidare. Han blev så legosoldat i Bosnien där han med tiden blir en ökänd torterare och krigsförbrytare.Det är en skildring av en person som gör precis vad som helst för att bli accepterad i gruppen. Arklöf blir själv krigsfånge och torterad, men slipper undan med hjälp av en fångutväxling.
Knappt vuxen återvänder han till Sverige där han inte kan anpassa sig. Istället blir han hjälpreda åt en kriminell nazist och det kulminerar med polismorden i Malexander. I fängelset anpassar han sig och fungerar väl efter normsystemet där.
Författaren har inte haft så mycket kontakt med huvudpersonen själv, eller med personer som fanns i hans närhet under uppväxten så den här boken blir lite ytlig och tillför inte så mycket nytt.

/leif

Inga kommentarer: