onsdag 29 december 2010

Nytt år, nytt liv, nya läsvanor

Vi har skrivit här på bloggen tidigare om romanretreat. Att läsa som metod för avkoppling och återhämtning. Men som man kunde läsa på bloggen i går så blir vi allt mer dumma i huvudet eftersom vi läser så mycket text med hyperlänkar. För en del så blir det därför kanske ett problem att ta sig för ett sådant läsmarathon som en romanretreat innebär. Här kommer därför några goda råd och träningstips för att kunna klara av en romanretreat på stranden i sommar:

1. Gör dig av med alla hämningar om när, var och hur du kan läsa. Detta kommer kanske av sig själv ju mer du läser. Som en extremt läsande människa blir du nämligen ifrågasättande av onödiga konventioner och nyskapande av enkla levnadsmönster. Men akta dig för att läsa i sammanhang då det är tänkt att du skall umgås, som på middagar, tebjudningar eller personalmöten. Det kan skapa negativ publicitet för läsande och på sikt innebära stängda bibliotek, minskade författararvoden m.m.

2. Ha alltid något att läsa med dig. Det finns alltid tillfällen för microläsning, på bussen, i väntrummet, på bussen, hos tandläkaren, eller i kön till bankomaten, till kassan eller utanför krogen. Ett sidovinst med att läsa i kön till innekrogen bör vara att det är enklare att komma in när du försjunken i en bok ser mer självklar och mindre desperat ut.

3. Om du har jobbig släkt så kan du slippa träffa dem eller få dem tysta genom att du i god tid innan nästa träff hemma hos dig föreslår en läsjunta där ni alla skall sitta tysta och läsa i några timmar.

4. Starta en läsväktargrupp där ni varje vecka träffas och väger era böcker.

5. Lyssna på ljudböcker istället för att lyssna på musik. Fungerar när du joggar, gymmar, eller när du bara går omkring.

6. Intervalläs för att öka din läsuthållighet. Ha ett par tre olika slags lektyr att varva emellan. När du tröttnat på det ena verket så tar du genast upp nästa. Varva mellan tidskrifter, faktaböcker och romaner.

7. Läs på nätterna då du inte kan sova och skippa sömntabletterna.

8. Skaffa dig en speciell huvudbonad som du sätter på dig när du skall läsa, vilket kommer att fungera som cermoni och igångsättare i läsprocessen. Är huvudbonaden tillräckligt originell eller ful så kan den dessutom vara ett sätt att skrämma bort eventuella personer som annars kanske stört din läsning.

9. Luncha med en bok istället för kollegor vars problem du redan kan utan och innan.

10. Skaffa ett bibliotekskort i alla kommuner du rör dig. Gå till biblioteket minst 2 gånger i veckan. 3 gånger i veckan är bättre men två går också bra.

Karin

3 kommentarer:

Ana Maria Bing sa...

meget gode råd. Vi oppfordres til å røre mere på oss, og da er det å gå på biblioteket 2 helst 3 ganger i uka, burde vært et nyttårsløfte...Skrives ut og settes på kjøleskapet!! Takk.

Fröken S sa...

Håller med föregående talare. Mycket goda råd. Ibland finns det lite för mycket annat som lockar och drar. Dumbruken och datorn är tyvärr medier som suger ut tid utan att man kanske inte märker det alla gånger. Ska spara dina råd och se om jag kan få igång läsandet som det var i när man var yngre.

Böcker, böcker, böcker sa...

2, 5 och 9 har jag blivit riktigt bra på det senaste. Jag tar med mig tipsen och drar till varmare breddgrader redan i helgen.