fredag 25 mars 2011

Den som bakat flest cupcakes när hon dör vinnerTraditionella hemmafrusysslor har blivit inne igen. Bland annars moderna och jämställda kvinnor frodas husmorsromantiken. Att laga mat från grunden har blivit trendigt. Det knådas surdegsbröd som aldrig förr , och det stickas och manglas för fullt.
I boken Hemmafru 2.0:om inredningsmani, värdinnehybris och andra moderna kvinnofällor skärskådar journalisten Marina Nilsson fenomenet. Tv serier som Mad Men och Leila på landet underblåser trenden. Idealen kommer kamouflerade som någonting annat; som en längtan efter ett enklare och naturligare liv.
Det är inte konstigt att många vill ha mat utan tillsatser, säger författaren. Problemet är att de traditionella hemmafruarna ägnade sig åt syltning, saftning etc, etc på vardagarna mellan 9 och 16. Nu ska Hemmafru 2.0 göra samma saker efter sin arbetstid, alltså på kvällar och helger.
I boken varvar hon egna iakttagelser med teorier och kommentarer från forskare, psykologer och trendanalytiker. Hon konstaterar att kvinnor som lägger mycket tid på hushållsarbete oftast mår sämre än andra. ( I synnerhet jämfört med män, som generellt sett inte tar hemarbetet på lika blodigt allvar). Många kvinnor går dessutom ner i arbetstid för att satsa mer tid på hemmet och barnen och de förlorar då mycket i livsinkomst,och dessutom får de då slutligen väsentligt lägre pensioner.
Låna boken i Gotlib.

/leif

3 kommentarer:

Elin sa...

Jag tycker att det där är ett förenklat resonemang som bland annat förutsätter att traditionella 'kvinnosysslor' per definition är sämre än 'manssysslor'. Att förvärvsarbeta alltid är bättre än att ta sig tid att göra saker i hemmet ordentilgt. Det som är problematiskt är om det bara är ett kön som förväntas göra det ena eller andra. Och att bli ekonomiskt beroende av någon. Att baka bröd och laga mat från grunden är liksom inte dåligt i sig själv.

Att känna krav på att man bör göra det för annars är man dålig - är däremot negativt.

Leif sa...

"Kvinnliga" sysslor har traditionellt värderats lägre, inte minst visar det sig genom att dessa oftast har varit obetalda, medans "männens" har varit avlönade.
Det lever ju kvar in i våra dagar på så sätt, att trots allt prat, så får kvinnor de facto lägre löner än män.
Sen är det också ett problem, att generellt sett, så gör kvinnor i praktiken mer hemarbete än män.

Givetvis är det inte dåligt att baka eller laga mat från grunden.
Däremot är det dåligt att vi ännu inte har ett jämställt samhälle.

Anonym sa...

Jag tycker att det är helt obegripligt att folk blir sugna på hemmafrulivet när de ser på Mad Men. Serien är ju en enda lång orgie i hur DÅLIGT hemmafru/arbetande man-systemet är! Men till alla och envar... med baktanken att om fler blir hemmafruar kanske det blir lättare att skaffa jobb för oss andra!