torsdag 31 mars 2011

Fotbollens sista proletärer

Fotbollsallsvenskan kör igång i helgen och vältajmat har dokumentärfilmen Fotbollens sista proletärer galapremiär på Draken på fredag. Från lördag kan den ses på biograf Roy. Det är den fantastiska sannsagan om amatörerna som besegrade fullblodsproffsen i Europas stora klubbar. Spelarna hade vanliga jobb de var elektriker, rörmokare, fritidsledare, truckförare, kockar, brandmän etc. De jobbade på dagarna och tränade på kvällarna.
På sjuttiotalet var IFK Göteborg nere i division 2. Då kom affärsmannen Anders Bernmar. Han byggde ett varumärke med folkrörelseideal, och tränaren Sven-Göran Eriksson skapade ett spelsystem som byggde på en unik sammanhållning bland spelarna. Det var den svenska modellen på fotbollsplanen. Ingen spelare var viktigare än laget. Klättringen uppåt gick snabbt, och 1982 vann de sensationellt UEFA-cupen när de i finalen krossade superstjärnorna i Hamburg.

Framgångarna fortsatte. De kulminerade fyra år senare när de spelade ut världens största och rikaste klubb Barcelona och vann med 3 - 0 på Ullevi. Därefter försvann Svennis och flera av spelarna ut i Europa.

I filmen får vi följa de legendariska spelarna som Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Ruben Svensson, Glenn Strömberg, Dan Corneliusson, Tommy Holmgren m fl , både i dåtid och nutid. Det här är inte bara en film om fotboll utan också en skildring av hur Sverige har förändrats sedan slutet av sjuttiotalet och den är skapad av kollektivet Svenska filmstudion som består av Martin Jönsson, Carl Pontus Hjorthén och Kalle Gustafsson Jerneholm.

/leif

1 kommentar:

Anonym sa...

Heja Blåvitt!

,Mats