måndag 7 mars 2011

Modig arabisk feminist

I killed Scheherazade: confessions of an angry Arab woman är en essäsamling av den libanesiska poeten och journalisten Joumana Haddad. I den undersöker hon vad det innebär att vara arabisk kvinna idag. Hon vill även bryta västerlänningars stereotypa uppfattning om människorna i den regionen, och visa oss att det finns gott om frigjorda, självständiga kvinnor i arabvärlden.
Det är en bok om hyckleri och rädsla för sexualitet. Hon beskriver tex hur arabvärlden officiellt är puritansk men tillåter manlig pedofoli. Islamiska regeringar bränner böcker som Lolita på bål, men tillåter att småflickor blir barnbrudar. Men hon kritiserar också de kristnas separation av kropp och själ, och deras syn på sexualiteten som syndig.
Hon skildrar sina egna erfarenheter och ger en bild av vad som formade henne under uppväxten som den rebelliska dottern i ett konservativt, välbärgat hem. Hur hon utvecklas till poet och journalist. Vi får även läsa om hennes arbete med sin feministiska tidsskrift Al Jasad (Kropp) i vilken hon vill synliggöra kroppen och sexualiteten i arabvärlden igen. Vi får också läsa om det motstånd, hat som drabbar henne på grund av att hon ger ut den.
Tidningen finns på webben: http://www.jasadmag.com/.
Författaren menar att det egentligen inte är så stor skillnad mellan västerlänningar och araber. Alla är vi människor - och det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vidare hävdar hon att det inte går att generalisera om hur vi är - för vi är alla individer.
På hennes websida http://www.joumanahaddad.org/kan ni läsa mer om och av henne.
Boken kan ni låna i Gotlib.

/leif

Inga kommentarer: