måndag 8 augusti 2011

Bluffen

I avvaktan på bokmässan kan vi läsa Unni Drougges satiriska deckare Bluffen vars början tilldrar sig där. Upptakten är att någon försöker mörda Jan Guillou med en insulinpenna när han ska göra ett av sina många välbesökta framträdanden på mässgolvet.
Skvallerjournalisten Berit Hård, som jobbar på den värsta skandalblaskan, råkar filma händelsen och blir indragen i en härva av hyckleri och lögner.
Boken börjar som en deckare men glider gradvis över till en skoningslös salva mot kultur- och mediaetablissemanget. En mansdominerad värld där de som sitter i toppen samrbetar för att trycka ner de andra. Alla i bokbranchen skildras som cyniskt kommersiella eller löjligt pretentiösa.
Det är ju en helt fiktiv historia men författaren låter vissa personer figurera med sina verkliga namn, medan andra kallas något snarlikt sina riktiga namn. Ovan nämnde Guillou och Leif G W Persson behandlar hon särskilt omilt. Författaren själv medverkar också som en charmig feminist.
Den mest spännande karaktären är nog Berit Hård. Hon är en misantrop som föraktar allt och alla, och givetvis sig själv med. En dekadent medelålders kvinna som är lite för mycket av allt, en riktig bitch som tar för sig som en karl.
Låna boken i Gotlib.
Unni Drougge har också premiär idag med sitt eget nya radioprogram som sänds kl. 13 i P1./leif

Inga kommentarer: