onsdag 10 augusti 2011

Sedan jag kom till Moskva


Anna-Lena Laurén var bla GP´s korrespondent i Moskva 2006 -2010, och hennes nya bok Sedan jag kom till Moskva handlar om den tiden.
Tidigare har hon gett ut böckerna De är inte kloka de där ryssarna, som ger en bra bild av det poskommunistiska Ryssland, och I Bergen finns inga herrar, som är en lysande skildring av norra Kaukasus och dess olika folk.
Den här nya boken är ingen fördjupning av hennes tidigare om Ryssland. Även om förstås en del ryssar flimrar förbi och en del ryska företeelser återges.
I första hand är det här en personlig skildring av en mognadsprocess en bit in i trettioårsåldern. Hur hennes självbild förändras under vistelsen i Moskva.
Hon lever ett singelliv och rör sig bland andra moderna nomader. Personer med statusfyllda yrken som bor och jobbar utomlands. Givetvis har hon ett stort socialt umgänge, och hon har en del relationer, något som enligt hennes syn på saken kan utvecklas till förhållanden eller kompisskap.Vi får även följa hennes förhållande till föräldrarna och släkten hemma i Finland. Det hela berättas i en lätt kåserande ton.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Inga kommentarer: