lördag 26 maj 2012

Allt detta tillhör mig

Allt detta tillhör mig är en släktkrönika från den karga stäppen i Mongoliet. Författare är tjeckiskan Petra Hulová och den handlar om det primitiva livet på stäppen. De flesta är analfabeter och det finns inte moderniteter som el, telefon eller dylikt. Däremot finns det kvinnoförtryck och rasism. I landets storstad där handlingen också delvis  tilldrar sig är livet lika tufft.
I mer än halva boken hör vi en kvinnlig berättarröst skildra sin uppväxt och de avgörande händelserna i sitt liv. Därefter inträder andra berättarjag, två systrar, modern och dottern till den förste. De ger helt andra perspektiv på det som den förste har berättat.
 Författaren har bott i Mongoliet. Vardagslivet tecknas in i minsta detalj, miljöskildringarna är minitiuösa, kvinnoporträtten är både skapa och djupa, dispositionen fyndig och språket är superbt.
När den här boken utkom på tjeckiska var författaren 23 år och helt okänd. Verket slog ned som en bomb i Tjeckien. En del kriktiker tvivlade på att hon själv hade skrivit boken. De trodde att hennes manlige mentor låg bakom(!)
Nu finns alltså den här på svenska, och hon har hunnit skriva fem till. Som vi får hoppas blir översatta snart.
Låna boken i Gotlib.

                                                                                                                   /leif

Inga kommentarer: