måndag 14 maj 2012

Eldigt värre

Strandberg, M - Eld - 29677805

Jag har läst Eld del två i triologin som började med Cirkeln som kom förra året. Det var grymt spännande. Författarna lyckats med att bygga ihop  magin i boken. Spänningen fungerar väl i denna bok där kampen om orten Engelsfors fortsätter. Det är fem utvalda häxorna  som skall börja andra året på gymnasiet. Det är de som skall rädda orten från det onda i den stundande apokalypsen. Där finns en juridisk magisk instans, Rådet, som hotar att dömma en av dem till döden.
Om man vill ringa in vad det är som gör den svenska ungdomsboken så speciell så är nog många överens om att det inte är litteratur är moraliserande, vilket ger läsaren förtroende att tänka själv och det är enligt mig ett absolut krav för att kunna kalla något bra skönlitteratur. Därför har vi mycket bra ungdomslitteratur i Sverige.

Hjältarna i den här berättelsen, de fem tjejerna, alltså häxorna,  är inte direkt som Fröken Sprakfåle. Det är
problembarnet, festartjejen, den mobbade, innetjejen, plugghästen. Tillsammans bildar de kontraster i det lilla samhället, på ett sätt som man kan fundera länge över. Skulle de kunna finnas utan varandra? Därför blir det också en roman med ett klassperspektiv, som tar sig oväntade vändningar exempelvis när tjejerna byter kroppar och får titta in varandras världar.

Det är spännande med många, oväntande och roande vändingar. Mest nöjsamt är kanske häxornas huvudfiende, rörelsen Positiva Engelsfors som tar över makten i stort sett hela samhället och även över hela skolan. Författarna har med ett smart, roande och  kritiskt grepp  fått kläm på baksidan av trenden med positivt tänkande som  böcker som The Secret förespråkar. Jag väntar med spänning på del tre. Boken finns att låna här
/Karin

Inga kommentarer: