onsdag 16 maj 2012

Sarahs andra halva


Lisa Genova debuterade med romanen Fortfarande Alice, som utkom på svenska häromåret, om en kvinna som drabbades av Altzheimers sjukdom. Nu är hon aktuell med romanen Sarahs andra halva som handlar om en annan sjukdom. Huvudpersonen är en kvinna med en hög position i ett företag. Både hon och hennes man är mitt uppe i karriärerna samtidigt som de har tre barn. De lever i materiellt överflöd, men har fasligt svårt att få tiden att räcka till.
En dag råkar Sarah ut för en trafikolycka som totalt förändrar hennes tillvaro. När hon vaknar upp på sjukhuset har hon en allvarlig hjärnskada, vänstersidig neglekt. Det gör att hennes hjärna inte reagerar på sinnesintryck som strömmar in till hennes vänstra hjärnhalva. Inte heller vill hjärnan kännas vid hennes vänstra kroppshalva.
 Nu blir hon totalt beroende av sina närmaste och tillvaron blir en kamp för saker som att hitta sin vänsterhand, att få på sig strumpan på vänterfot etc, etc.
Efterhand anpassar hon sig till det helt annorlunda liv hon nu har jämfört med innan olyckan. Hon kommer också till insikt om att allt inte var perfekt i det tidigare livet. Faktiskt så landar hon tom i det att vissa saker rentav blev bättre än de var innan olyckan drabbade henne.
Låna Lisa Genovas böcker här.

                                                                                                                             /leif

Inga kommentarer: