tisdag 15 september 2009

Drottningen vänder blad


Första halvtimmen känns den lite som ett frågetecken, men sedan börjar Drottningen vänder blad av den engelske författaren Alan Bennett att bli småtrevlig läsning eller i detta fall lyssning. (Med ljudboken behövde jag inte ens vända blad...)

Av en händelse hamnar drottningen i en bokbuss och lånar av artighet en bok. Drottningen är en gammal dam, men ändå drottning och kan inte göra hur som helst, tycker hennes stab. Så när hon lånar ännu en bok dras bokbussturen nära slottet helt enkelt in. Stadsdelsförvaltningen har fått beskedet att det inte behövs någon tur i detta kvarter. Men drottningen får tycke för läsandet och menar att det är hennes plikt att ta reda på hur människor är. Enda gången som hon får läsa är ju när parlamentet öppnas.

Drottningen upptäcker alla fördelar med läsandet; litteraturen är som ett vidsträckt land. Hon blir mer hänsynsfull och familjen blir lämnad ifred.
Drottningens stab blir emellertid alltmer oroad över drottningens läsande. När hon läser Thomas Hardys poesi om ödets makt får de nog. En statschef kan väl inte låta sig påverkas av ödet, heter det.

Det är en underhållande och ovanlig bok om en ovanlig läsare som till slut tvingas inse att en drottning inte kan syssla med något så passivt som att läsa utan måste visa sin handlingskraft. Hon bestämmer att hon vill skriva själv, bli författare. Det finns bara ett krux.

CalleL

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som en annorlunda och intressant historia!