fredag 18 september 2009

Lär dig slappa på jobbet


"Om människor tyckte om att arbeta skulle de göra det gratis"
Corinne Maier


"Hej lättja: om konsten och vikten av att göra minsta möjliga på jobbet", av Corinne Maier, är en oumbärlig handbok för alla oss löneslavar. ( Men låt inte din boss se att du läser den).
Författaren hävdar att stora organisationer suger musten ur sina medarbetare utan att ge dem någon möjlighet till personlig utveckling.
Nu är det dags att ändra på det, vi anställda ska istället utnyttja företagen/organisationerna. Bästa sättet att göra det är att inte göra någonting ( eller åtminstone så lite som möjligt).
Vikarier, praktikanter och frilansare ska man alltid vara vänlig mot - för de är de enda som arbetar, så utan dom klarar man sig inte.
För att se upptagen ut ska man alltid bära en pärm under armen, och genom att ta med sig hem papper på kvällarna ger man sken av att vara ambitiös.
Författaren fick efter publiceringen sparken från sitt arbete på det franska elbolaget EDF, men eftersom boken blev en försäljningssuccé i en rad länder så går det ingen nöd på henne.
En pärla lite i samma anda är klassikern "Anekdot för sänkande av arbetsmoralen" av Heinrich Böll som ingår i "När kriget var slut och andra berättelser".
Corinne Maier har skrivit en rad andra böcker, och en som jag absolut rekommenderar är "No kid: 40 skäl att inte skaffa barn", där hon kommer med ännu ett tabubelagt budskap. Den är lika hejdlöst rolig som Hej, Lättja.
/leif

Inga kommentarer: