fredag 10 september 2010

Fröken Märkvärdig

Fröken Märkvärdig & Karriären är en seriebok av Joanna Rubin Dranger från början av seklet. Den handlar om en ung tjej som försöker etablera sig som illustratör och författare. Hon pendlar mellan hybris och djup ångest.
I grunden har hon ett extremt dåligt självförtroende. Hennes föräldrar har med sina skyhöga förväntningar satt en omänsklig press på henne som gör att hon förlamas av prestationsångest. Mörkermonstret ,som ständigt vandrar vid hennes sida, och de inre demonerna växer sig allt starkare. Obönhörligt drivs hon mot ett sammanbrott.
Samtidigt som det är djupt tragiskt så är det absurt komiskt. I inledningen tex så förklarar pappan för det lilla barnet att hon måste bli en av de tio bästa i världen , och sedan försvinner han för gott i en rymdraket. Längre fram i berättelsen ställer demonerna huvudpersonen inför rätta anklagad för att vara en medelmåtta som har misslyckats med ALLT hon har gjort. Straffet blir att hon döms till livstids skam och isolering.
När hon väl har tagit sig igenom kollapsen så kommer hon, föga förvånande, till insikt om att bara hon själv kan bestämma hur hon ska leva sitt eget liv.
Rubin Dranger skapar naivistiska svartvita knivskarpa bilder, som har fyndiga små detaljer. Med härlig galghumor driver hon med vår tids karriärkrav, och på samma gång skildrar hon ömsint och träffsäkert skräcken för att inte ha det som krävs.
Hon har gjort en, nu bioaktuell, 30 minuters animerad film av berättelsen.
Låna boken i Gotlib.

/leif

Inga kommentarer: