måndag 13 september 2010

Fult folk

Linnea Nilsson och Emil Schön har skrivit boken Fult folk: samtal med Sverigedemokraternas väljare. De sökte upp några väljare som fick berätta om sina liv och varför de röstar på det partiet. Nu har de bara pratat med nio väljare och man kan undra hur mycket det går att generalisera med utgångspunkt från ett så litet underlag?
Intervjupersonerna försäkrar alla att de inte är rasister, samtidigt som de är negativa till den förda invandringspolitiken. De pratar om ett land som inte har lyckats skapa utrymme för de människor vi har tagit emot.
Jag håller med om att integrationspolitiken har misslyckats kapitalt. Men man kan inte integrera sig själv i ett samhälle. Det måste ske i ett samspel. Tyvärr är partiet som de här individerna söker sig till, enligt min åsikt, en del av problemet – inte en del av lösningen.
I ett par kapitel gör författarna också jämförelser med Norge och Danmark. Vidare har de lagt in en radda med statistiska uppgifter om SD´s väljare. Partiets väljare är, i allmänhet, yngre, fattigare och har lägre utbildning än de som röstar på de andra partierna.
Stödet för Sverigedemokraterna tog fart under 90- talets ekonomiska kris. Då det åter blev skillnad på folk och folk. Boken ger bilden av ett samhälle som inte har lyckats inkludera alla. Många i arbetarklassen har under de senaste tjugo åren sett hur andra har fått det bättre medan de själva har halkat efter. Det är dom som är förlorarna i globaliseringen, kunskaps- och valfrihetssamhället. Dom är människorna som glömdes bort – eller etablissemanget struntade i. De känner sig svikna och övergivna, och de upplever att de saknar betydelse och makt över sina egna liv.
Författarna har valt titeln för att de här personerna själva vet med sig att det anses skamligt att rösta på partiet. Vi måste lyssna på den här väljargruppen, menar dom. Vilket inte är samma sak som att acceptera rasism eller främlingsfientlighet. Istället för att för att fördöma och förakta de här människorna borde politikerna, anser de, föra en politik som minskar klassklyftorna, och samtidigt kraftfullt stå upp för tolerans och rättvisa.

Låna boken i Gotlib.

/leif

Inga kommentarer: