onsdag 1 september 2010

Engångsligg

21-åriga Josefin Palmgren romandebuterar med kortromanen ( 150 sidor) Engångsligg. Det är en blogginspirerad generationsroman om hur det är att leva i det gränsland mellan tonår- och vuxenliv som uppstått i massungdomsarbetslöshetens tidevarv.
Huvudpersonen, den 20-åriga Klementin är gratispraktikant på en reklambyrå och på fritiden raggar hon killar och festar hårt. Hon vill vara cool, svår och blasé. Ständigt är hon på jakt efter kickar. Men hon vet inte vad, eller vem hon söker, och hon hittar det förstås inte.
Hennes relationer till tjejkompisar är också en form av engångsligg. Hela livet framstår för henne som ett one night stand.Underliggande i romanen finns också tanken om kvinnans rätt att välja bort relationer för att istället söka äktheten i promiskuitet.
Författaren har själv haft 32 jobb/praktikplatser, säger hon. Det här är ingen nyskapande eller särskilt originell bok, men det flyter på ganska bra och Palmgren har hittat sin egen röst. Hon har skapat en träffande skildring av hur det är att vara ungdom man inte känner sig behövd, när allt flyter och inget är beständigt.
Låna boken i Gotlib

/leif

Inga kommentarer: