torsdag 30 juni 2011

De vilsna själarnas gäng

Svenskiraniern Mohammed Gerami kommer nu med sin tredje roman som heter De vilsna själarnas gäng. Det är en lätt absurd tragikomisk berättelse om hur traumatiskt det kan vara att, uppryckt ur sina rötter, komma ensam och vilsen till ett okänt land med en främmande kultur.
Huvudperson är Ahmad som i slutet av 80-talet kommer som flykting till Sverige och placeras på ett vandrarhem i en liten håla i Norrland.Där bor redan ett kufiskt gäng asylsökande iranska män, de vilsna själarna. Sysslolösheten och den ovissa framtiden tär på de boende på flyktingförläggningen, och tillvaron präglas mest av tristess, förvirring, maktkamper och intriger.
Ahmad hamnar snart i konflikt med en av de andra männen. Han plågas av ensamheten och han försöker få hit sin fru och sina barn. Men han upplever att han motarbetas av Invandrarverket, de iranska myndigheterna, och fruns familj. Frugan ger honom också ständigt skuldkänslor, då hon anklagar honom för att ha flytt från sitt ansvar till ett liv i sus och dus. Hon vill också hela tiden att han ska skicka pengar, och det har han inte så gott om.
Det är rätt välskrivet och ganska underhållande, och ofta blir det rätt skruvat när författaren beskriver kulturkrockar. Då använder han grova karikatyrer och humoristiska anekdoter, men han blandar det med allvar och tragik.
Låna boken i Gotlib.


/leif

Inga kommentarer: