torsdag 8 september 2011

Otherland

Jag har tillbringat sommaren tillsammmans med två böcker. Det tog hela första boken att komma in i berättelsen som är komplicerad. Berättelsen utspelar sig i en framtid där den Virtuella världen har kommit att bli en mycket stor del av människors vardag. Där tillbringar både barn och vuxna en stor del av sin tid. En av huvudpersonerna i berättelsen är Renie (egentligen Irene Sulaweyo men hon föredrar sitt smeknamn) som är lärare vid ett universitet i Sydafrika. Hennes yngre bror hamnar i koma efter att ha varit ute på nätet. Renie försöker ta reda på vad som hänt och ramlar in i något som visar sig vara mycket stort och mycket farligt. Till sin hjälp har hon sin elev, bushmannen Xabbu!.

En annan av huvudrollsinnehavarna är Orlando, en kille som i verkligheten lider av en svår dödlig sjukdom och som tillbringar nästan all sin vakna tid i äventyrsspel på nätet i sin krigarsim Thargor. Han får under ett spelmoment syn på en bild av en övernaturligt vacker stad och han vill till varje pris försöka ta reda på vad den här staden är för något. En central och underlig figur är en man som heter Paul Jonas. Han är vilse i den virtuella verkligheten (eller vad det nu är). Ja, fler karaktärer rör sig i denna vindlande berättelse som rör sig framåt. Hemska farligheter, mystiska mytologiska varelser och skumma brödraskap...

Serien består av sex delar och heter Otherland, skriven av Tad Williams.

Människan versus naturen är ett återkommande tema; Kampen mellan ont och gott förstås; Om ursprungsbefolkningars rätt till sitt land, Vad är egentligen skillnaden mellan verklighet och fantasi/själsliv? Jag är otroligt imponerad över Williams fantasi och förmåga att beskriva så många fantastiska världar. Jag är helt såld. Skulle helst sitta och läsa dygnet runt men det går ju inte. Lyckligtvis har jag flera delar kvar att läsa. För ovanlighetens skulle blir det bättre och bättre för varje del.

/Malin

2 kommentarer:

Anna J sa...

Åh jag älskar denna serie, slukade den för flera år sedan. Sen läste jag en recension av den häromåret som gav den ganska dåligt betyg vill jag minnas och då blev jag så besviken och tänkte att jag måste missat något. Vad glad jag blir att du också gillar den! Sjukt spännande :)

Anonym sa...

En av de bästa fantasyserier som skrivits.