måndag 5 september 2011

Sånt jag berättar för Allah

Sånt jag berättar för Allah är en stark berättelse om Jbara en 16-årig tjej som är fåraherde, av Saphia Azzedine. Jbara som är analfabet bor i en gudsförgäten bergsby i Nordafrika. Hennes tyranniske far behandlar henne som en tjänstepiga och hon avskyr honom. Sin förtryckta mor tycker hon synd om, och hon föraktar byns falska mulla. I en värld där hon inte räknas är Allah den enda hon kan prata med.
Hon ligger med en man i utbyte mot granatäppleyoughurt. När hon blir gravid så förskjuts hon av sin familj. Men hon blir inte knäckt utan med en stenhård vilja slår hon sig fram i livet. Med hjälp av sin skönhet utnyttjar hon männen och hon är fast besluten att till varje pris bestämma över sig själv. Kärleken till Allah hjälper henne genom svårigheterna . Till slut börjar hon att älska sig själv och sina medmänniskor.
Författaren skapar ett genuint porträtt av en ung kvinna som vägrar att låta sig kuvas. Den här boken är den första i en löst sammanhållen trilogi. Saphia Azzedine är född i Marocko och uppvuxen i Frankrike.
Låna boken i Gotlib./leif

Inga kommentarer: